Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012

3.7.2012

Záznam zážitků, poznatků, informací a vzpomínek z plavby jachtou Silva po Jadranu v termínech 16.6.-23.6. (textilní plavba) a 23.6.-30.6.2012 (naturistická plavba), včetně zážitků z tranzitního pobytu v FKK-termálů ve slovinských Banovcích.

Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012Lodní deník z plavby jachtou SILVA 2012 - 1. a 2.turnus = 16.6.-30.6.2012

Tak už nám začala letošní sezóna plaveb po Jadranu na "našich" lodích Silva a Vjeko.

Vzhledem k přepravě značného množství materiálu - triček, tašek, desky na košíkovou, míčů, molitanových "žížal", ale i kompletně vybavené lodní lekárny, nezbývá, než absolvovat cesti k Jadranu autem. A protože jedna z tras vede i okolo slovinských termálních lázní Banovci není možné se zde nezastavit a na cestě k moři si zde odpočinout ve velmi příjemném hotelu a termálních bázenéch, z části i naturistických. Hotýlek poskytuje velmi kvalitní ubytování, hotelová restaurace vynikající stravování formou bohatých švédských stolů. Přímo v hotelu jsou i termální bazénky a vířivky, stejně jako saunový svět, masáže a lázeňské procedury. Vzhledem k velmi pěknému počasí, pro tuto oblast obvyklému, jsem však raději pobýval ve venkovních prostorách. Přímo na hotel navazuje komplex termálních bazénů, vířivek, plaveckého bazénu a tobogánů - celá tato část je určena pro rekreanty v plavkách. Zde jsem pobýval zejména v plaveckém bazénu s křišťálově čistou vodou, v kavárně a restauraci (oběd). Kousek od tohoto areálu je k dispozici naturistický termální areál s bazénem, vířivkami, atrakcemi (bubladla všech možných druhů), lehátky a slunečníky. Termální lázně Banovci u Veržeje, kousek od silnice spojující rakouskou dálnici Wien-Graz s chorvatskou dálnicí Goričan-Zagreb-Split/Rijeka (a bez nutnosti platiti slovinské dálniční poplatky) jsou ideálním místem pro odpočinek na cestě ČR-Jadran-ČR.         

Po odpočinku v Banovcích mne čekala další polovina cesty k Jadranu. Přes Ljutomer a Varaždin jsem se dostal na chorvatskou dálnici a bez komplikací ujížděl poloprázdnou silnicí až do Zadaru, kde jsem navštívil naši dřívější dlouholetou kuchařku na jachtě Silva - Danielu. Ze Zadaru to byl už jen kousek do Splitu a Krila Jesenice, kde jsem měl zajištěné ubytování v pensionu přímo u mola. Následovala tradiční "uvítací" večeře ve zdejší restauraci - juha ot rajčice (rajská polévka) a ligne na žaru s blitvou (mangoldem/špenátem). A ráno následovala krátká jízda do přístavu v Omiši, kde na molu svorně kotvily všechny lodě našeho partnera, Ivana Vukoviče - jachty Silva, Toma a Vjeko. Poslední dvě brzy odpluly pro své klienty a my se začali postupně naloďovat na naši "Silvinku". Posádka mezitím dokončovala "vyzásobení" lodě masem, rybami, ...... na celý nadcházející týden.

Prvý letošní turnus byl veden jako "textilní", tzn. pro účastníky s plavkami a byl realizován ve spolupráci s CK Golden City Tour, která nabízí plavbu v kombinaci s hotelem, tzn. půl týdne na lodi, půl na pevnině = "plavba na zkoušku". Nejprve nás čekalo přivítání od kapitána a majitele lodi Ivana a seznámení s posádkou. Kuchař Goran působil na Silvě již v roce 2011, takže kvalita i kvantita stravy byla plně zajištěna. Plavčík Alan a steward Davor byůi na Silvě poprvé, jak však bylo záhy shledáno, byli rovněž vynikající profesionálové. Po přivítání následovalo "školení mužstva", jak se na lodi pohybovat, jak si objednávat nápoje, atd. I když plavby byla vedena jako "textilní", bylo na lodi několik účastníků, kterým plavky zrovna moc "neseděly" a bylo tedy dohodnuto, že naháči budou tolerováni při vstupu do vody a na zadní části horní paluby. Tento model se velmi osvědčil, na konci plavby bylo napočítáno cca 7 naturistů a další část žen odhodila alespoň horní díl plavek. V poledne jsme vypluli směrem ke Splitu, cestou se vykoupali v již poměrně teplém moři. Pobyt ve Splitu byl ovlivněn zápasem ME ve fotbale a tak zejména mužská část osazenstva dala přednost televizi před památkami.
Ze Splitu jsme se v neděli ráno vydali na cestu do městečka Stari Grad na ostrově Hvar, samozřejmě cestou bylo dlouhé koupání v jedné z krásných zátok. V pondělí jsme se oklikou přesunuly do Jelsy, městečka vzdáleného cca 5 km od Stari Gradu. My jsme to však vzali oklikou - propluli jsme pomalu okolo Zlatni ratu u Bolu na ostrově Brač a dlouho kotvili u ostrůvku Zečevo. V podvečer jsme dopluli do Jelsy a jako "jeden muž" se odebrali do zdější kavárny RIVA na obvyklé "pohárové orgie" - zmrzlinové poháry desítek druhů, bohatě zdobené jižním ovocem. A samozřejmě - večer opět k televizím, visím v každé restauraci či kavárně, na fotbal. Z Jelsy jsme se vydali směrem k pobřeží, do Gradacu, kde mělo přoběhnout střídání hostů CK GCT. Cestou jsme ještě zakotvili v zátoce Vlaska na Hvaru, kde je nádherné písečné dno. A zde jsme řešili i určitý problém, resp. "vzpouru" dvou účastnic, které nechtěly Silvu opustit a odstěhovat se do hotelu. Po pár telefonátech bylo jejich žádosti vyhověno, a tak mohly s námi na jachtě setrvat celý týden. Z Gradacu jsem pluli, s přestávkou na koupání v zátoce u poloostrova Pelješac, do města Korčula na stejnojmenném ostrově. Tomu jsme věnovali i naše večerní procházky. Z Korčuly jsme se vydali na dlouhou plavbu směrem k městečku Hvar, vykoupali se na Paklenich otocich, na dvě hodiny vstoupili do města Hvar s tím, že poté odplujeme do zátoky a budeme nocovat na kotvě. Leč nastal zásadní problém - hráli jsme čtvrfinále a v zátokách nebyl signál. Dopluli jsme proto až do Milny na ostrově Brač a pobyt na kotvě si ponechali na poslední večer. Prakticky celý pátek jsme prožili v zátoce u Bobovište na Brači, zde byla i kapitánská večeře a formální rozloučení s jachtou Silva a její posádkou. V sobotu ráno už následoval jen časný přesun do Omiše a vylodění.  

Na molu již čekali účastníci dalšího turnusu, tentokráte všichni naturisté. Opět následovala přivítání posádkou, "školení" odpadlo - všichni již minimálně jedenkrát na Silvě byli, někteří zde trávili svoji dovolenou již po šestnácté či sedmnácté. Po koupání u ostrova Čiovo zakotvila navečer Silva v přístavu Trogir s množstvím malebných uliček a typických restaurací a cukráren. V neděli jsme vypluli směr Primošten, zastávka na koupání byla na dohled od Rogoznice. V Primoštenu byla večeře "obohacena" dortem, který upekl kuchař pro jednu z účatnict, která zde slavila své 70.narozeniny. Večer byl obohacen nejen šampaňským, ale i koncertem jazzového primoštenského souboru na náměstí starého města. V pondělí jsme pluli z Primoštenu okolo pevnostních budov na vjezdu do Šibeniku, podpluli, již po řece Krka, Šibenski most, vykoupali se v Prokljanském jezeře, podpluli dálničn í most přes řeku Krku a vpluli do Skradinu. Odtud se převážná část účastníků vydala lodičkami NP Krka k prohlídce vodopádů na řece Krka. Další den jsme opět po řece Krka dopluli okolo Šibeniku zpět na Jadranb a zamířili k městečku Sali na Dugi otoku. Před přistáním jsme se ještě vykoupali na blízkém ostrůvku. A večer opět "oslava", tentokrát 66.narozeniny, několik litrů vína se vypilo již během cesty. Ze Sali jsme zamířili nejprve do Paku prirode Telaščica, propluli hlubokou zátokou, poblíž které se nachází vnitrozemské jezero a vypluli na širé moře k vysokým skalním stěnám této části pobřeží Dugi otoku. Po obrátce jsme se vydali již do cíle středeční plavby, do národního parku Kornati, kde jsme prožili noc v zátoce u ostrova Levrnaka, kde je opět možno nalézt zátoku s písečným dnem. Ve čtvrtek ráno jsme pluli podél vysokých skalních stěn, lemujících zdejší ostrůvky ze strany od otevřeného moře a a zamiřili k městečku Zlarin na stejnojmenném ostrově. A večer, jak jinak, fotbalové ME. Ze Zlarinu jsme se vydali na poslední část naší plavby, do městečka Stomorska na ostrově Šolta. Zde již na nás čekal nový zástupce CK, který povede účastníky na 3. a 4. turnusu, kapitánská večeře, loučení. V sobotu pak Omiš a vylodění.

Průběh "pracovního dne" byl vždy téměř stejnzý - snídaně v 8:00, oběd v 12:30, večeře v 19:00 hod., po obědě "odpolední spánek na levém boku", po snídani a před večeří plavba z přístavu do zátoky a ze zátoky do dalšího přístavu, jinak koupání, slunění, kávička, sklenička, ranní a večerní procházky po přístavních městečkách  - prostě jak konstatovala kdysi jedna z účastnic "honička od rána do večera - nedá se to stihnout". Kdo se chtěl zabavit sportovněji, tak využil některý ze dvou mořských kajaků, kde se chtěl pobavit či chtěl být ve vodě jistější, pak použil některou z mnoha molitanových "žížal".  Předávaly se i zkušenosti s cviky jógy či s cviky na bolest páteře a zad.
Počasí - vedro, vedro, vedro, po 17 dnů ani kapka nespadla, jen v noci trochu rosy, dopoledne obvykle bezvětří či slabý vánek, odpoledne vánek silnější.
A nejpodstatnějším prvkem celodenní "dřiny" byl pobyt v jídelně - snídaně vždy obsahovala čaj, kávu, mléko, máslo, marmeládu, paštiku, sýr a k tomu na střídačku vejce, omeletku, salám, med. Oběd se skládal z juhy = polévky, obvykle zeleninové, salátu (střídavě listový salát, rajče, okurka, krájené zelí) a hlavního jídla, večeře pak ze salátu, hlavního jídla a desertu. začnu od toho jednoduššího, desertu - smažené banány polité pomerančovým přelivem a šlehačkou, jablečný závin, palačinky, pudinkový dortík, ovocný dortík, jablka v županu, pomeranč. Hlavní jídla byla přímo kouzelnickým výtvorem našeho kuchaře Gorana - makrela na roštu, sardinky na žaru, ligne, steak na roštu, pečené vepřové maso, obvykle s kombinací příloh typu blitva, brambor s kapustou, bramborový salát (brambor, cibule, olej, ocet, salát), opečené cukety a lilky, plněné papriky s bramborovou kaší, kuřecí řízek s bramborem a špagetami, špagety jako takové a samozřejmě i kapitánská večeře - pařížský salát s pršutem a ovčím sýrem a slavnostní chorvatské jídlo, rj. pašticada s noky (obdoba naší svíčkové).

Jak je zřejmé, nemůže být lepší varinaty jak prožít svoji dovolenou na Jadranu než na palubě jachty SILVA. Pojeďte s námi - ještě pár volných míst na turnusech 006 a 007, pro 1 ženu i v turnuse 005, podrobné informace neleznete v příslušné části naší webové nabídky. ing. František Hájek, zástupce CK Natur Travel na turnusech Silva 001 a 002,